Biszkopt:
- 4 jajka
- 130 g drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier dalej ubijając. Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku, a na koniec wymieszane i przesiane mąki, delikatnie mieszając (a domieszałam mąki łyżką).
Dno tortownicy o średnicy 21cm wykładamy papierem, boków nie wykładamy ani niczym nie smarujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 40 minut. To, czy ciasto jest upieczone sprawdzamy nakłuwając je patyczkiem, który po wyjęciu powinien być suchy. Jeśli jest ciągle wilgotny dopiekamy jeszcze parę minut. Jeśli nie mamy patyczka doskonale sprawdzi się w tej roli ................ suche spaghetti.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy na podłogę w tortownicy z wysokości około 60 cm i wstawiamy do piekarnika. Przy uchylonych drzwiczkach zostawiamy w nim biszkopt do wystygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu odcinamy boki biszkoptu od tortownicy, wyjmujemy i dzielimy na 3 blaty.
Blaty nasączamy mieszaniną mocnej kawy i likieru kawowego w proporcji 2:1
Masa
- 750g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Posypka
- 100g gorzkiej czekolady (startej na tarce o dużych oczkach) - ja zużyłam chyba nieco więcej, ale uwielbiam czekoladę lol
Częścią masy mascarpone smarujemy również boki biszkoptu. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy około 3 godzin.
Smacznego:)
Rewelacyjny przepis na tiramisu!Polecam sama wypróbowałam.
OdpowiedzUsuńNie moja zasługa w przepisie, ale dziękuję :)
Usuń