poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Muffiny z jeżynami i porzeczkami

Jeżyny świeżo zebrane w pobliskim lesie i porzeczki z ogródka znajomych.......................hmmmm niebo w gębie. Nie mam ich jednak na tyle dużo, żeby przerobić na zimę, ale w sam raz na mięciutkie muffiny.


Składniki na około 12-14 muffin
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko
  • jeżyny, czerwone porzeczki
W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier). Do drugiej miski wlewamy składniki mokre (mleko, olej i jajko), mieszamy a następnie przesypujemy do nich składniki suche. Składniki suche z mokrymi mieszamy tylko do połączenia się, niezbyt długo. Nie martwimy się jeśli powstaną grudki, muffiny są wtedy jeszcze lepsze.

Blachę do pieczenia muffin (bez tego niestety muffiny nie będą miały ładnego kształu, ale "rozejdą się" na boki) wykładamy papilotkami (papierowymi foremkami). Do każdej papilotki wkładamy około łyżki ciasta, na to wsypujemy owoce i zalewamy kolejną łyżką ciasta. Na wierzch możemy wrzucić jeszcze trochę owoców. Foremki powinny być wypełnione około w 3/4.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut (do uzyskania zarumienienia).



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)