czwartek, 7 lipca 2011

Schabowe roladki

Miałam śliczny kawałek schabu, ale znów kotlety? Nuuuuuuuuda. Powstały więc roladki z serem i ogóreczkiem kiszonym duszone z warzywami i podawane z podsmażoną cukinią i gotowanym ziemniaczkami (pyszne będą także z ryżem). Pychotka

Składniki dla 4 osób:
  • 4 kawałki schabu
  • 4 plastry sera zółtego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 cebula
  • pół papryki
  • 1-2 cukinie
  • sól, pieprz, słodka papryka

Schab rozbijamy dosyć cienko, solimy i pieprzymy z obu stron. Ogórek kroimy w drobniutką kostę.
 Na każdym plastrze schabu układamy po plastrze żółtego sera, a następnie sporą porcję ogórka (ale taką, żebyśmy dali radę zwinąć roladkę). Plastry schabu najpierw składamy po bokach, a potem zwijamy i spinamy np wykałaczką, żeby się nie rozwinęły (można też związać nitką).

Marchewkę kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski. Wszystkie warzywa podduszamy na maśle.

Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, dorzucamy do nich podduszone warzywa, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni z termoobiegiem (lub 185 bez) na około 50 minut.

Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry (najlepiej obieraczką do warzyw) i podsmażamy na patelni soląc odrobinę (ja lubię taką lekko zrumienioną).

Roladki możemy podawać razem z warzywami, z którymi się zapiekały, lub polać zrobionym z nich sosem. W tym celu warzywa i cały sos który się wytworzył w czasie pieczenia zlewamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem ręcznym. Jeśli sos jest zbyt rzadki odparowujemy go jeszcze kilka minut do uzyskania żądanej konsystencji. Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowanym sosem polewamy roladki lub/i ziemniaczki (ryż)
Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Aż ślinka leci. Muszę zrobić takie koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)