- 1 twarożek homogenizowany
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
- olej lub smalec do smażenia
Twarożek miksujemy z jajkami do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy cukier waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli i miksujemy jeszcze przez kilka minut.
W garnuszku rozgrzewamy olej lub smalec. Małe porcje ciasta kładziemy na rozgrzany tłuszcze łyżeczką od herbaty (zgarniając drugą łyżeczką).
Smażymy z obu stron na złoty kolor, wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiary tłuszczu na papierze.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem:)
Najlepiej smakują na ciepło, ale po ostudzeniu też są pyszne. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)