sobota, 5 kwietnia 2014

Tort ferrero rocher

Uwielbiam ferrero i już dawno się do niego przybierałam. Przepis Słodkiej Babeczki, kolejny z tego bloga i kolejny, który wyśmienicie się udał :)



Składniki:
  • 5 jajek
  • 6 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 200g mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i orzechami. Mieszamy delikatnie z masą jajeczną.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciastom wyrównujemy i pieczemy około 40 minut (do tzw suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnik i zostawiamy do wystygnięcia.

Składniki na masę:
  • 200g miękkiego masła
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 5 czubatych łyżek nutelli
  • 4 wafelki orzechowe
Dodatkowo (opcjonalnie do dekoracji):
  • czekoladki ferrero rocher
  • prażone, posiekane orzechy laskowe

Czekoladę rozpuszczamy nad parą i zostawiamy do przestygnięcia. Masło ubijamy na jasną masę, a następnie dodajemy nutellę i rozpuszczona czekoladę i dokładnie miksujemy.

Wafelki kroimy na drobne kawałki a ciasto na dwa blaty. Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu a następnie pokrojone wafelki (*). Przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki pokrywamy pozostałym kremem. Dekorujemy czekoladkami ferrero i prażonymi, siekanym orzechami laskowymi. Przechowujemy w lodówce, z której wyjmujemy chwilę przed podaniem.

(*) W przepisie na blogu Słodkiej Babeczki drobno pokrojone wafelki wymieszane zostały z masą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)