sobota, 5 października 2013

Grzybki marynowane




Składniki na 1kg grzybów:
  • 10 dkg cebuli lub małych cebulek
  • 600 ml wody
  • 300 ml octu 10%
  • kilka ziaren pieprzu (ja użyłam czarny i zielony)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki soli
  • 3 dag cukru
Grzyby czyścimy (maślaki należy obrać*), myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Wodę i ocet zagotowujemy z pokrojoną w piórka cebulą (cebulki wrzucamy w całości), pieprzem, zielem, solą i cukrem. 
Słoiki napełniamy grzybami i zalewamy gorącą zalewą tak, żeby w każdym znalazło się trochę cebuli i kilka ziaren pieprzu. Zakręcamy, odkręcamy do góry dnem, stawiamy na ściereczce, przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia.



 *Maślaki mają śliską, nie zawsze łatwą do usunięcia skórkę, która często zniechęca do ich zbierania. Śluz na skórce jest bardzo ciężkostrawny i długo zalega w przewodzie pokarmowym. Obieranie skórki jest bardzo zniechęcające, ale jest na to sposób. Maślakom przycinamy tylko końcówki trzonków i całe moczymy w 8-10 % roztworze soli (8-10 g soli na 100 g wody) przez kilka godzin (można zostawić na noc) po czym dokładnie spłukujemy wodą. Solanka rozpuści cały szkodliwy dla naszego przewodu pokarmowego śluz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)