niedziela, 27 stycznia 2013

Tęczowy sernik pod chmurką

Jak tylko zobaczyłam piękne zdjęcia tego sernika u Dorotuś, wiedziałam, że muszę go upiec. Wygląda obłędnie i jest przepyszny. Gdy sernik wylądował w piekarniki i zaczął dziwnie wyrastać dokoła a pozostawał podejrzanie płaski w środku miałam obawy, że efekt będzie daleki od oczekiwanego. Wyszedł jednak całkiem przyzwoicie, a miny znajomych po przekrojeniu ciasta (zwłaszcza dzieci), były po prostu bezcenne. Rozszedł się w tempie błyskawicy. Na szczęście udało mi się zachować jeden kawałek do fotek ;)


Składniki na spód:
  • 120g ciastek pełnoziarnistych (ja użyłam herbatników
  • 50g roztopionego masł

Ciastka bardzo drobno pokruszyć (np. w torebce foliowej przy pomocy tłuczka do mięsa, lub też w malakserze) i wymieszać z roztopionym masłem do otrzymania masy wyglądającej jak mokry piasek.

Dno tortownicy (20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. boki wysmarować masłem. Wsypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć a następnie wyrównać. Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.

Składniki na masę serową (wszystkie w temp. pokojowej):
  • 500g twarogu pół - lub tłustego (2-3 krotnie zmielonego)
  • 250g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze - u mnie czerwony, żółty, różowy, fioletowy, niebieski (w oryginale było 6 kolorów)

Twaróg, mascarpone jajka, mleko, ekstrakt z wanilii oraz mąkę ziemniaczaną umieszczamy w misie i dokładnie miksujemy na gładką masę bez żadnych grudek.

Masę serową dzielimy równo na tyle porcji ile zamierzamy użyć kolorów (u mnie było to 5). Do każdej porcji dodajemy odrobinę barwnika (kolory po upieczeniu są dużo intensywniejsze) i  mieszamy.

Na środek schłodzonego spodu wylewamy po kolei zabarwione masy, nie mieszając.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (bez termoobiegu). Sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub też z parą (na niższym poziomie piekarnika umieszczamy żaroodporne naczynie z wrzącą wodą) około 60 minut. Po upieczeniu zostawiamy uchylone drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do ostygnięcia. Wystudzony wstawiamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Składniki na śmietankowa chmurkę:
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • kolorowa cukrowa posypka
Śmietankę ubijamy na sztywno,  pod koniec ubijania dodając cukier puder. Wykładamy łyżką na schłodzony sernik i dekorujemy kolorową posypką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)