poniedziałek, 3 grudnia 2012

Babeczki choinki

Kolejne mikołajki w szkole syna. Postanowiłam znów upiec babeczki. Reniferki zrobiły furorę w zeszłym roku (kilka osób pytało się o przepis), więc postanowiła upiec je  ponownie według przepisu Marthy Stewart na "snickerdoodle cupcakes" Żeby jednak nie powtarzać dekoracji tym razem zrobiłam mini-choineczki.



Składniki na babeczki (wszystkie w temperaturze pokojowej):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu
  • 230 g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
Mąkę, proszek, sól oraz cynamon przesiewamy razem do miski.W drugiej misce masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy pi jednym jajku, za każdym razem miksując do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy wanilię i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy po trochu mleka i mieszanki suchych składników, miksując po każdym dodaniu.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami, z których każdą napełniamy do około 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż do uzyskania ładnego zrumienienia i tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.
 

Składniki na krem (dobrze schłodzone):

  • 600 ml śmietany kremówki (36%)
  • 300 g serka mascarpone
  • ok. 4 łyżek cukru pudru (ja dałam takie dosyć czubate)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • zielony barwnik (u mnie żelowy)
 Dodatkowo:
  • kolorowa posypka
  • cukrowe gwiazdki

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone, ekstrakt z wanilii oraz zielony barwnik i dokładnie mieszamy (ja zrobiłam to krótko na wolnych obrotach miksera).

Uformowanie choinek jest nieco łatwiejsze (i nie trzeba wtedy nakładać tak dużo kremu) jeśli babeczki wyrosną nam z lekką górką. Krem nakładamy używając rękawa cukierniczego i końcówki gwiazdki. Zataczając coraz mniejsze koła formujemy kształt zbliżony do niewielkiej choinki. Babeczki posypujemy kolorową posypką. Czubek każdej choineczki dekorujemy cukrową gwiazdką.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. smakowicie wyglądają, a tak w ogóle to bardzo smakowity blog:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się z poprzedniczką, na pewno też nieźle smakują =)

    zapraszam do siebie
    http://muffino.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)