czwartek, 26 stycznia 2012

Eskalopki wieprzowe faszerowane boczniakami

Z niespodziewanego podarku w postaci kosza świeżutkich boczniaków powstało kilka różnych rzeczy, a między innymi faszerowane eskalopki w sosiku z ................. boczniaków oczywiście.

Składniki na 5 osób:
  • plastrów mięsa wieprzowego
  • ok 400g boczniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku

Boczniaki i cebule kroimy w drobna kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło i szklimy na nim  cebulę. do zeszklonej cebuli wrzucamy pokrojone grzyby. Podlewamy odrobina wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie lekko solimy i pieprzymy i dusimy jeszcze około 10-15 minut. Cześć podduszonych grzybów (ilość potrzebna do nafaszerowania mięsa) lekko studzimy.

Mięso rozbijamy cienko tłuczkiem a następnie solimy i pieprzymy z obu stron. Na każdym plastrze układamy farsz, zwijamy i spinamy wykałaczką (można oczywiście związać nitką). Gotowe roladki układamy w rondlu, dorzucamy do nich pozostałą cześć grzybów, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 45 minut.

Dwie łyżki mąki rozrabiamy ze śmietaną tak żeby nie powstały grudki. Mieszaninę dodajemy(*) do sosu grzybowego. Doprowadzamy do wrzenia (dokładnie przy tym mieszając), przykrywamy i dusimy jeszcze kilka minut (na małym ogniu).

Podajemy z ryżem. Smacznego :)

(*) Śmietanę dobrze jest przed wlaniem do gorącego sosu zahartować, żeby nie zważyła się. Robimy to poprzez dodanie do niej kilku łyżek gorącego sosu i wymieszaniu. Dopiero tak zahartowaną śmietanę wlewamy do rondla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)