czwartek, 17 listopada 2011

Fajitas z kurczakiem



Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 piersi z kurczaka (usunąć skórę)
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • odrobina mielonego kminku
  • 1/2 limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • pszenne tortille
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g startego sera (najlepiej cheddar)
Na salsę:
  • 1/2 świeżej papryczki chili
  • ok 15 pomidorków koktajlowych
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1 limonka
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Z papryki usuwamy pestki i kroimy ją w cienkie paski. Cebulę kroimy na pół a następnie na drobne piórka. Pierś z kurczaka kroimy na paski rozmiarem zbliżone do tych z papryki. Paprykę, cebulę i kurczaka wkładamy do jednej miski, posypujemy kminkiem i suszoną papryką, polewamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Mieszaninę odstawiamy na około 10 minut. 

Papryczkę chili siekamy bardzo drobno, pomidorki kroimy, kolendrę siekamy (razem z łodyżkami). W misce mieszamy chili i pomidorki, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem wyciśniętym z 1 limonki. Dodajemy nieco oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę i ponownie mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową) wrzucamy szczypcami paski kurczaka razem z papryką i cebulą. Smażymy  około 8 minut, aż kurczak przybierze ładny złoty kolor i nie będzie surowy w środku. Pamiętamy o mieszaniu kurczaka i warzyw, nie chcemy przecież, żeby się przypaliły.

Placki tortilli nagrzewamy w mikrofali lub na suchej patelni. Na każdy nakładamy porcję kurczaka z warzywami, nieco tartego sera, salsy i jogurtu naturalnego. Zawijamy i  ..... zajadamy :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)