wtorek, 18 października 2011

Przetworów z grzybów ciąg dalszy.

Mężuś mój wybrał się raz jeszcze na grzyby. Tym razem wrócił z łupem o wiele mniejszym, ale równie smakowitym:)


Powstał z nich taki oto duszony miks:


Składnik na 1 kg grzybów:
  • 2 cebule
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 szczypty kwasku cytrynowego
  • cukier
  • sól
Grzyby czyścimy, płuczemy i kroimy na kawałki. Pokrojone umieszczamy na sicie, przelewamy wrzątkiem i po osączeniu przekładamy do rondla. Podlewamy odrobiną wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, pieprz, ziele angielski, kwas cytrynowy oraz sól i cukier do smaku. Dusimy na małym ogniu około 15 minut.

Podduszone gorące grzyby przekładamy do słoików razem z wywarem, zamykamy, odwracamy do góry dnem i przykryte ściereczką zostawiamy do ostygnięcia. Trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Tak przygotowane grzyby są rewelacyjnym dodatkiem do pizzy, dań duszonych, zapiekanek.

Ja też się wybrałam na spacer do lasu. Dzieciaki były zachwycone, ale z grzybów udało się nam upolować tylko takie okazy:



Prawda, że urocze? I też jadalne, niestety..... tylko jeden raz. Nie skuśmy się więc na wkładanie ich do koszyka. Lepiej posilić się ostatnimi chyba tej jesieni innymi owocami lasu:


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)