środa, 31 października 2012

Babeczki sowy

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki



Składniki:
  • 130g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mleka
 Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać cukier i dalej jeszcze chwilkę ucierać. Wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując do połączenia się składników.

Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać szpatułką.

Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej włożyć porcję ciasta, wyrównać i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić na kratce.

Dodatkowo:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • ciemne ciasteczka przekładane białym kremem
  • żółte i brązowe m&m's
 Ciastka podzielić na 2 części - z kremem i bez. Części bez kremu pokroić na połówki.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami masła. Zostawić do lekkiego zgęstnienia.

Zgęstniałą czekoladą smarujemy babeczki i od razu układamy oczy oraz powieki sówek. Pomiędzy oczy wkładamy żółtego m&m's - dzióbek. Źrenice - brązowe m&m'sy - przyklejamy do oczu odrobiną roztopionej czekolady. Odstawiamy na bok aż czekolada zastygnie.

Smacznego :)

środa, 17 października 2012

Bitki wieprzowe



Dla wielu jest to zapewne smak dzieciństwa. Tradycyjne bitki są raczej wołowe, ale wieprzowe są równie smaczne.

Składniki:
  • 0,5 kg wieprzowiny
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • por
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Mięso myjemy, kroimy na plastry grubości około 1cm i lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Smażymy na rozgrzanym oleju do osiągnięcia niewielkiego zrumienienia a następnie przekładamy do rondla razem z tłuszczem z patelni. Część buliony wlewamy na patelnię,  popłukujemy i zlewamy wszystko do rondla.

Cebulę kroimy w piórka i lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, a następnie wszystko również zlewamy do rondla.

Do mięsa wrzucamy pokrojone w pół talarki marchewki pokrojonego w kostkę selera oraz zieloną część pora.  Wszystko podlewamy pozostałą częścią bulionu warzywnego (tak żeby mięso nie było do końca przykryte) i dusimy około 1 godziny i 15 minut (podlewając w międzyczasie bulionem jeśli jest to konieczne).

Miękkie mięso wyjmujemy z rondla, pozostałą zawartość miksujemy blenderem na gładki sos (które nie powinien już wymagać zagęszczania). Doprawiamy do smaku jeśli to konieczne, wkładamy z powrotem mięso i dusimy jeszcze około 10 minut.

Podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą i obowiązkowo ogórkiem kiszonym. Smacznego :)

poniedziałek, 15 października 2012

Pomidorowa zupa krem (II)


Kolejna szybka i pożywna zupka, w sam raz na jesienne chłody.

Składniki:
  • 2 średnie marchewki
  • puszka pomidorów
  • 600ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz
  • makaron (opcjonalnie)
Marchewki obieramy i kroimy w pół talarki. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone marchewki i podduszamy około 5 minut. Gdy lekko zmiękną  zalewamy 600ml bulionu warzywnego o gotujemy około 15 minut. Wrzucamy pomidory z puszki i miksujemy całą zawartość garnka na jednolitą, kremową zupę. Gotujemy jeszcze 3-4 minutki i podajemy. Zupa dzięki zmiksowaniu wszystkiego jest dosyć gęsta, a tym samym sycąca. Możemy jednak podać ją np. z grzankami lub makaronem. U nas była tym razem w wersji z kokardkami.



Jeśli macie w domu dzieci niekoniecznie lubiące warzywa, to takie zupy-kremy są świetnym sposobem na przemycenie ich. Moje chłopaki zupy lubią, ale z warzywa często zostają w talerzach. A ten sposób zjadają wszystko ze smakiem. Co nie znaczy, że zupa jest tylko dla maluchów. Dorosłym też na pewno zasmakuje :)

piątek, 12 października 2012

Warzywna zupa-krem z grzankami


Coś prostego i szybkiego w wykonaniu. W sam raz na rozgrzanie w jesienne chłodne dni. Do wykonania zupy można wykorzystać zarówno świeże warzywa , jak i gotową mrożoną mieszankę. Gdy używamy warzyw mrożonych zupa powstaje naprawdę błyskawicznie, choć i przy użyciu świeżych nie musimy długo czekać na smakowity efekt. Moje niezbyt warzywno-jedzące dzieci zajadały ją, aż im się uszy trzęsły.

Składniki:
  • 4 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • po kilka różyczek brokuł i kalafiora
  • zielony groszek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia
  • 2-3 łyżki masła do podduszenia cebuli
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 1-2 liście laurowe
  • kilka kromek bułki lub chleba do wykonania grzanek (mogą być lekko czerstwe)
  • 2-3 łyżki śmietanki do dekoracji
Marchewki kroimy w talarki, ziemniaki w nieduża kostkę. Różyczki brokuła i kalafiora rozdzielamy na mniejsze kawałki.

W garnku zagotowujemy 1 litr wody, wrzucamy ziele angielskie pieprz, liść laurowy, marchewkę i ziemniaki i gotujemy około 15-20 minut (marchewkę możemy wrzucić około 5 minut wcześniej niż ziemniaki).

Cebulę kroimy na pół-talarki,  czosnek siekamy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy 2-3 łyżki masła (dodatek odrobiny oleju zapobiegnie paleniu się masła), na którym podduszamy cebulę razem z czosnkiem.

Gdy cebula zmięknie wrzucamy ja do gotującego się bulionu razem z resztą warzyw i gotujemy jeszcze około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i  miksujemy wszystko blenderem do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią, podgotowujemy jeszcze 2-3 minutki.

W tzw. międzyczasie bułkę lub chleb kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do lekkiego zrumienienia.

Naszą zupę krem dekorujemy niewielką ilością śmietany, posypujemy gotowymi grzankami i podajemy :)





Smacznego :)

środa, 3 października 2012

Tort z herbem Saint-Aubin

Kolejny tort z herbem, tym razem miejscowości Saint-Aubin, w Szwajcarii oczywiście. Chyba niedługo stanę się specjalistką od tortów z herbami ;)


Przełożenie - bita śmietana z serkiem mascarpone. Obłożenie - masa cukrowa z tego (klik) przepisu.